pluggano.se © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

Nyheter

Inget inlagt.

 

 

 

 

• 

 

   Hem     Biologi     Kemi     Kontakt     Naturvetaren svarar

 

 

                                                                                                         Översätt till arabiska

 

Fotosyntes och förbränning.

 

 

 

Fotosyntes

 

Alla djur och växter behöver energi för att leva. Du och jag behöver mat och syre. Växterna behöver koldioxid, vatten och solljus. (Samt mineraler och näringsämnen från marken)

 

Fotosyntesen är den process där samtliga gröna växter och alger använder solljus för att blida energirika sockerarter. Dessa sockerarter använder sedan växten för att bilda byggstenar som sedan bygger upp hela växten. Exempel på sådana byggstenar kan vara cellulosa och stärkelse. Ett stort träd kan väga flera hundra kilo och större delen av trädet är kolhydrater som tillkommit genom fotosynten

 

För att växterna skall få energi under natten förbrukar den istället delar av de kolhydrater den producerat under dagen.

 

Varifrån kommer byggstenarna?

 

Druvsocker är uppbyggt av kol, väte och syre. När en grön växt skall producera kolhydrater behöver den därför dessa atomer. Samtliga atomer får den  därför via vattnet som sugs in via rötterna ocg luftens koldioxid. Som du säkert förstår krävs det energi för att göra socker av detta. Med hjälp av energi från solljuset kan den kemiska reaktionen ske. Koldioxid och vatten blir socker genom att det bildas nya kemiska bindningar mellan kolen. druvsocker består inte endast av kol utan också av väte och syre atomer. I den kemiska processen som sker bildas det kemiska bindningar till vattenmolekylerna som bildar OH grupper. 

 

 

 

Fotosyntesen  stora drag

 

Dagtid

Koldioxid + vatten + solljus--> druvsocker + syre 

 

 

Hur kommer koldioxiden in i växten?

 

För att växten skall kunna ta upp koldioxiden har växten små hål i sina blad. dessa kallas klyvöppningar. Det sker även en utpassage av syrgas från växten genom dessa klyvöppningar 

 

 Fotosyntesen sker i klorofyllet

 

Klorofyll är det gröna ämne som färgar de gröna växterna gröna. Klorofyllet finns inuti små korn som heter kloroplaster. Kloroplasterna finns i växternas celler. Det är i klorofyllet fotosyntesen  

sker. Klorofyllet fångar upp solljuset                                                                    

                                                                    Bild1.Bilden föreställer fotosyntesen i    

                                                                             i stora drag

             

Varför druvsocker

 

Druvsockret har växten till att få energi under natten, precis som du och jag. Under dagen produceras sockret och då tillverkas också växtens byggmaterial cellulosa och stärkelse. Cellulosa och det material som utgör större delen av en stam.

 

                                                                

 

 

 

 

 

 

 

Socker blir fett och proteiner

 

Vissa växter satsar på att bygga stora stammar med cellulosa andra växter satsar på att bilda fetter och proteiner av det socker de tillverkat. Oljerika växter som t.ex. raps är bra exempel på detta.

 

För att växterna skall kunna tillverka dessa näringsämnen behöver växterna mineraler såsom t.ex. järn, zink, kväve och fosfor. Dessa ämnen kommer in i växten genom rötterna med vattnet. Självklart finns det kärl som transporterar vatten och mineraler från rötterna till bladen. Det sker också en transport av socker från bladen till rötterna. 

 

 

Förbränning

 

Alla celler behöver energi för sina funktioner. Även vid den viktiga celldelningen åtgår energi. Energin får cellerna via förbränning av druvsocker.

 

Vid förbränningen delas sockret till koldioxid, vatten och energi. Biologer använder ett annat ord än förbränning och det ordet är cellandning.

 

Cellandningen

 

Druvsocker + syre --> koldioxid + vatten + energi

 

Jämför fotosyntes

 

Koldioxid + vatten + energi --> Druvsocker + syre

 

 

Varför behöver vi syre.

 

Som bekant behöver vi människor syre för att leva. Druvsockret är precis lika viktigt. I cellens kraftverk (mitokondrien) sker cellandningen. Druvsockret bryts ned till koldioxid i en komplicerad process som kallas glykolysen och citronsyra cykeln. I denna process blir det överskott på elektroner och någon atom måste ta hand om dessa elektroner och det är just där syreatomerna kommer in. Syret tar hand om överblivna elektroner i cellandningen och bildar då koldioxid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instuderingsuppgifter