Vardagens kemi.
Tillbaka
1. Vad är ett näringsämne?
Svar: Ett näringsämne är ett ämne som ger energi eller bygger kroppens vävnader. Djuren måste ta upp närinsämnena via födan. Växter producerar sin näring genom fotosyntesen då kolhydrater bildas.
2. Näringsämnena kan delas in i tre huvudgrupper, vilka?
Svar: Kolhydrater, Fetter och Proteiner
3. Kolhydraterna delas in i tre huvudgrupper, vilka?
Svar: Enkla sockerarter, sammansatta kolhydrater, stärkelse och cellulosa
4. Ge exempel på en enkel sockerart?
Svar: Druvsocker
5. Vad används druvsocker till?
Svar: Druvsocker, eller glukos som den också heter, är mycket söt i smaken och används därför till bakverk och godis.
6. När man äter enkla sockerarter, höjs blodsockret sakta eller snabbt? varför?
Svar: När man äter enkla sockerarter kan blodet snabbbt ta upp sockret via de tunna tarmväggarna. Man talar ofta om en sockerkick. Denna beror på att sockernivån i blodet ökat snabbt och man upplever sig piggare. Dock avtar denna effekt snabbt. Det låga blodsockret som följer gör att man blir dåsig och Trött
7. Hur ser fruktos ut som strukturformel?
Svar: Fruktos är en rund molekyl med fem hörn.
8. Ge exempel på sammansatta sockerarter
Svar: Till de sammansatta sockerarterna räknas bland annat sackaros, maltsocker och laktos.
9. Varifrån utvinns sackaros?
Svar: Sackaros utvinns ur sockerrör och sockerbetor. Maltsocker används i öltillverkning.
10. I vilka produkter finner du laktos?
Svar: Laktos finns i mjölk. Mjölk består till ca 5% mjölksocker.
11. Vad är det förskillnad mellan stärkelse och cellulosa?
Svar: Cellulosa är precis som stärkelse uppbyggt av druvsocker. Skillnaden mellan stärkelse och cellulosa är bara antalet druvsockerenheter i kedjan. Stärkelse har 100-2000 enheter medans cellulosa har 2000-3000 enheter.
12. Varför ökar inte blodsockret snabbt när man äter stärkelse?
Svar: Vi kan inte ta upp stärkelsen direkt från födan utan den måste sönderdelas av speciella enzymer som finns bland annat i saliven. I och med att stärkelse är stora molekyler tar det tid att bryta ned stärkelsen till druvsocker. Av denna anledning kommer heller inte sockernivån att stiga så snabbt. Stärkelse är på detta vis bättre föda än de enkla sockerarterna. Man får stabilare blodsocker.
13. Vad använder man stärkelse till?
Svar: Stärkelse används till bland annat klister. Stärkelse sväller upp när den blandas med vatten. Den får en mer trögflytande konsistens. Mjöl och potatismjöl är mycket bra för att göra såsredningar.
14. Varför kan inte människan ta till sig energin i cellulosa?
Svar: Eftersom cellulosa är så stora molekyler kommer inte våra tarmar kunna bryta ned cellulosan. Kor däremot har mycket längre tarmpaket och fler enzymer och därför större möjlighet att kunna ta till sig av energin i cellulosan. Större delar av växterna består av cellulosa.
15. Vad använder man fett till?
Svar: Fett är vårt mest energirika näringsämne. Fett används mycket till tvål, salvor, margarin och stearin. Fett är uppbyggt av en glycerolmolekyl samt fettsyror. När du äter fett bryts fettet ned till just glycerol och fettsyror.
16. Fetter kan indelas i två grupper, vilka?
Svar: Animaliskt fett och vegetabiliskt fett
17. Från vilka växter utvinns växtoljor?
Svar: Solrosfrön ger solrosolja
Sojaböna ger sojaolja
Raps ger rapsolja
18. Hur skiljer sig vegetabilskt fett från animaliskt fett?
Svar: De vegetabiliska fetterna har mer omättade fettsyror än de animaliska fetterna. Detta gör att de vegetabiliska fettarna oftast är flytande oljor.
19. Hur är fett uppbyggt?
Svar: 3 st Fettsyror. Dessa är vanliga organiska syror, vilka vi gått genom tidigare. Exempel på organiska syror kan vara butansyra eller hexansyra.
1 st Glycerolmolekyl. Denna är en trevärd alkohol. Till dessa tre hydroxidgrupper binder sedan de organiska syrorna och bildar därigenom en esterförening.
.
20. Vilka funktioner har proteinerna
Svar:
-Byggstenar för nya celler T.ex. keratin i naglar
- Tranport protein t.ex hemoglobin, insulin
- Enzymatisk funktion t.ex. Amylas i saliv som klipper stärkelse.
21. Hur är proteiner uppbyggt?
Svar: De proteiner som våra celler tillverkar består av 20 olika typer av aminosyror. Dessa sätts ihop efter varandra i långa kedjor till ett specifikt protein. Vårt minsta protein, insulinet, består av endast 51 aminosyror.
Bilden föreställer proteinet insulin. Bilden är från wikipedia.
22. Vad händer med proteinerna i magtarmskanalen?
Svar: När man äter proteiner kommer proteinet att sönderdelas till sina byggstenar nämligen aminosyrorna. detta sker främst i tunntarmen. Aminosyrorna tas upp i blodet och transporteras till cellerna. I cellerna byggs sedan kroppens egna proteiner upp med hjälp av de aminosyror som du fått i dig via proteinerna i födan.
23. Vad händer med proteiner när de upphettas i stark värme?
Svar :Proteiner är värmekänsliga. Om de utsätts för hög temperatur kommer proteinstrukturen att ändras och proteinet mister sin funktion. Ett bra exempel på detta är när du steker kött. Köttet går från röd färg till gråvit färg. Denna färgförändring beror på att proteinerna i köttet koagulerat.
Tillbaka
|