Vardagens kemi.
FACIT
1. Vad är ett näringsämne?
Svar:
2. Näringsämnena kan delas in i tre huvudgrupper, vilka?
Svar:
3. Kolhydraterna delas in i tre huvudgrupper, vilka?
Svar:
4. Ge exempel på en enkel sockerart?
Svar:
5. Vad används druvsocker till?
Svar:
6. När man äter enkla sockerarter, höjs blodsockret sakta eller snabbt? varför?
Svar:
7. Hur ser fruktos ut som strukturformel?
Svar:
8. Ge exempel på sammansatta sockerarter
Svar:
9. Varifrån utvinns sackaros?
Svar:
10. I vilka produkter finner du laktos?
Svar:
11. Vad är det förskillnad mellan stärkelse och cellulosa?
Svar:
12. Varför ökar inte blodsockret snabbt när man äter stärkelse?
Svar:
13. Vad använder man stärkelse till?
Svar:
14. Varför kan inte människan ta till sig energin i cellulosa?
Svar:
15. Vad använder man fett till?
Svar:
16. Fetter kan indelas i två grupper, vilka?
Svar:
17. Från vilka växter utvinns växtoljor?
Svar:
18. Hur skiljer sig vegetabilskt fett från animaliskt fett?
Svar:
19. Hur är fett uppbyggt?
Svar:
20. Vilka funktioner har proteinerna
Svar:
21. Hur är proteiner uppbyggt?
Svar:
22. Vad händer med proteinerna i magtarmskanalen?
Svar:
23. Vad händer med proteiner när de upphettas i stark värme?
Svar:
FACIT
|