pluggano.se © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

Nyheter

Inget inlagt.

 

 

 

 

• 

 

   Hem     Biologi     Kemi     Kontakt     Naturvetaren svarar

 

 

 

Vardagens kemi.

                                                                                                          FACIT

1. Vad är ett näringsämne?

Svar:

 

2. Näringsämnena kan delas in i tre huvudgrupper, vilka?

Svar:

 

3. Kolhydraterna delas in i tre huvudgrupper, vilka?

Svar:

 

4. Ge exempel på en enkel sockerart?

Svar:

 

5. Vad används druvsocker till?

Svar:

 

6. När man äter enkla sockerarter, höjs blodsockret sakta eller snabbt? varför?

Svar:  

 

 

7. Hur ser fruktos ut som strukturformel?

Svar:

 

 

8. Ge exempel på sammansatta sockerarter

Svar:

 

 

9. Varifrån utvinns sackaros?

Svar: 

 

 

10. I vilka produkter finner du laktos?

Svar: 

 

 

11. Vad är det förskillnad mellan stärkelse och cellulosa? 

Svar: 

 

 

12. Varför ökar inte blodsockret snabbt när man äter stärkelse?

Svar:

 

 

13. Vad använder man stärkelse till?

Svar:

 

 

14. Varför kan inte människan ta till sig energin i cellulosa?

Svar: 

 

 

15. Vad använder man fett till?

Svar: 

  

 

16. Fetter kan indelas i två grupper, vilka?

Svar:

 

 

17. Från vilka växter utvinns växtoljor?

Svar:

 

 

18. Hur skiljer sig vegetabilskt fett från animaliskt fett?

Svar: 

 

19. Hur är fett uppbyggt?

Svar:

 

 

20. Vilka funktioner har proteinerna

Svar:

 

 

21. Hur är proteiner uppbyggt?

Svar:

 

 

22. Vad händer med proteinerna i magtarmskanalen?

Svar:

 

 

23. Vad händer med proteiner när de upphettas i stark värme?

Svar:

 

                                                                                        FACIT