Vardagens kemi.
Lokal målbeskrivning
Näringslära
Anteckningar från lektionen
Ett näringsämne är ett ämne som ger energi eller bygger kroppens vävnader. Djuren måste ta upp närinsämnena via födan. Växter producerar sin näring genom fotosyntesen då kolhydrater bildas.
Man kan i stora drag dela in näringsämnena i tre huvudgrupper
1. Kolhydrater
2. Fetter
3. Proteiner
Ibland räknas även vatten till näringsämnena men jag går inte genom detta här. Kroppen behöver också mineraler för att fungera. Dessa har kroppen till bland annat sina proteiner.
1. Kolhydrater
Kolhydraterna får vi egentligen från växterna som producerar dessa via fotosyntesen. Kolhydraterna delas in i tre huvudgrupper.
a) Enkla sockerarter
b) Sammansatta kolhydrater
c) Stärkelse och cellulosa
1a. Enkla sockerarter
De enkla sockerarterna är kolföreningar med syre och väte. Vanligen har de enkla sockerarterna molekylformeln C6H12O6.
Druvsoker, eller glukos som den också heter, är mycket söt i smaken och används därför till bakverk och godis.
Fruktos kallas också för fruktsocker. Fruktos finns det gott om i söta frukter och bär. Fruktos är sötare i smaken än druvsockret. Därför används fruktos som sötningsmedel.
När man äter enkla sockerarter kan blodet snabbt ta upp sockret via de tunna tarmväggarna. Man talar ofta om en sockerkick. Denna beror på att sockernivån i blodet ökat snabbt och man upplever sig piggare. Dock avtar denna effekt snabbt. Det låga blodsockret som följer gör att man blir dåsig och Trött
Fruktos är en rund molekyl med fem hörn.
|