pluggano.se © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

Nyheter

Inget inlagt.

 

 

 

 

• 

 

   Hem     Biologi     Kemi     Kontakt     Naturvetaren svarar

 

 

                                                                          Översätt

Kemiska reaktioner

 

 

Grundämnen

Med ett grundämne menas sådana material som bara består av en typ av atomer. Ex är en aluminiumburk. Den består endast av aluminiumatomer.

Allt runt oss är uppbyggt av atomer. det finns inte så många olika typer av atomer, ca 90 st naturliga, men ändå kan man bygga vad som helst av dem.

Man kan enkelt indela dessa 90 olika atomer i metaller och icke metaller. Alltså är all materia en metall eller inte en metall.Metaller har specifika egenskaper som andra ämnen saknar. Sådana egenskaper kan vara att leda värme eller elektricitet.

 

Kemiska föreningar

Kemiska föreningar består av flera atomer av olika slag. De kemiska föreningarna har bildats via kemiska reaktioner.

Vatten är en kemisk förening, lika så kolsyra.

 

Fig 1                                   Fig 2

 

 

 

Figur 1 föreställer strukturformel för kolsyra. Kolsyramolekylen består av 3 syreatomer, en kolatom samt 2 väteatomer. Figur två är en modell för vattemolekylen. Den består av 2 väteatomer och en syreatom.

 

Kemiska tecken

Det var den svenske kemisten Jöns Jakob Berzelius som införde systemet med gemensamma tecken för våra grundämnen. Alla grundämnen har en eller två bokstäver från det latinska namnet. den första bokstaven är alltid stor medans den andra, om det finns någon, är alltid liten.

Bly har det kemiska tecknet Pb och dess latinska namn är plumbum.

 

Fysikalisk förändring

Med fysikalisk förändring menas när ett ämne går från en aggregationsform till en annan. 

t.ex.

När du smälter tenn går du från fast form till flytande fom. Det är hela tiden grundämnet tenn du har framför dig.

 

Kemisk förändring  

Vid en kemisk förändring krävs en kemisk reaktion. Ett ämne blir till ett helt nytt ämne. Oftast får det nya ämnet helt nya egenskaper.

 

Luftens sammansättning

Luften består av ca 78% kvävgas(N2), 21% syrgas (O2) samt 0,03% koldioxid (CO2). Resten är vattenånga och andra gaser.

Syret i luften är som bekant livsviktigt för vår andning. Den är också med i andra viktiga händelse. Eld är beroende av syre. När något brinner sker en kemisk reaktion mellan syret och det ämne som brinner. Man skulle i teorin kunna byta ut syregas till klorgas och ändå kunna genomföra en förbränning. När syre reagerar vid förbränningar bildas oxider. Koldioxid är ett exempel på en sådan oxid.

 

Att skriva reaktionsformler

Gör så här

  • Börja att skriva de ämnen som skall reagera med varandra (reaktanter) med ett plustecken mellan.
  • Sätt ut en reaktionspil
  • Skriv de ämnen som bildats efter reaktionspilen. Bildas det flera kan du sätta plustecken mellan produkterna.

Magnesium + syre           Magnesiumoxid

    2 Mg        +  O2             2MgO

 

När du skriver reaktionsformler är det viktigt att det är lika många atomer av varje sort på vardera sida av reaktionspilen

 

Järnoxider

Järnoxider brukar benämnas som rost. Järn som utsätts för luftens syre  samt luftfuktighet och gärna med lite salter kommer att rosta förr eler senare. Rost är järnoxider. Dessa är porösa vilket gör att vatten gärna tränger ned i rosten. Underliggande metaller kan då komma att rosta vidare tills det blir ett hål i järnbiten.

 

Kopparoxid

Man brukar bekläda tak med kopparplåt. Detta är inte konstigt då koppar har förmågan att motstå korrosion. När koppar utsätts för syre.fukt och salt bildas kopparoxid. Kopparoxiden är ogenomtränglig för syrgasen. Detta medför att korrosionen avstannar eller saktar ned kraftigt. Med tiden blir kopparn grön i färgen. Denna oxid kallas för ärg.

 

Aluminiumoxid

Även aluminium har egenskaper att motstå korrosion. När aluminium utsätts för syre bildas aluminiumoxid. Precis som hos kopparoxiden är denna så tät att inte syret kommer förbi. Korrosionen avstannar. Aluminiumoxid är lite vitflammig i färgen.

 

Kolets oxider

Egentligen kan man säga att allt levande innehåller kol, väte och syre. Olja, papper och stearin är ju inte direkt från levande produkter men indirekt.

När biologiska material förbränns bildas alltid koloxider. Jag använder här koloxid som ett samlingsnamn för både kolmonoxid och koldioxid.

När vi andas ut lämnar vi koldioxid till atmosfären. Kolet i koldioxiden har vi fått via maten.

Finns det inte tillräckligt med syrgas vid en förbränning bildas inte koldioxid utan kolmonoxid.

Kolmonoxiden är mycket giftig. Den tar syrets plats i de röda blodkropparna. När detta händer kvävs man. Kolmonoxiden kommer inte att släppa om den en gång satt sig där. Man brukar benämna denna förbrännings som ofullständig förbränning.

 

Vätets oxider

Väte är vårt minsta grundämne. Den är mycket brandfarlig tillsammans med syrgas.. En blandning med syrgas och vätgas kallas också för knallgas.

När knallgas förbränns bildas vatten. vatten kan därför sägas vara vätets oxid.

2 H2 + O2        2H2O

 

Atomen uppbyggnad

Atom betyder odelbar. I dag vet vi att atomer inte är odelbara. Vi har ju kärnkraft och atombomber.

Så här är atomen uppbyggd

Atomen har en kärna med positivt laddade protoner och neutrala neutroner. Runt kärnan kretsar negativt laddade elektroner. En atom är alltid neutralt laddad. Detta betyder att det alltid finns lika många protober som elektroner. Visste du att väte bara har en proton i kärnan och en elektron kretsande utanför. den saknar alltså neutroner.

 

 

 

 

 

 

 

Studieuppgifter

Klicka på figuren

 

 

 

 

 

TRÄNA PÅ KEMISKA TECKEN

 

Klicka på figuren nedan